Zubni implanti

Implantologija – najbolja zamena za izgubljene zube

Zubni implanti su najbolji izbor za vas ukoliko želite da nadoknadite jedan ili više izgubljenih zuba. Zubni implanti mogu služiti i kao nosači zubnih mostova i proteza. Ukoliko nemate nijedan zub, ugradnjom implanta možete dobiti fiksnu nadoknadu, što je najbolja alternativa prirodnim zubima. Povratićete Vašu sigurnost, samopouzdanje i estetski izgled.

Implanti predstavljaju protetsku zamenu korena zuba.

Zubni implant je „šraf“ koji se postavlja direktno u kost i osmišljen je da zameni koren nedostajućeg zuba. Zatim se postavlja abatment (suprastruktura) koji imitira brušeni zub, i preko toga keramička krunica.

Implanti se izrađuju od titanijuma, materijala koji je biokompatibilan, tj. organizam ga apsolutno prihvata. Pod dejstvom tkivnih tečnosti, krvi i pljuvačke, ne menja svoja fizičko-hemijska svojstva, otporan je na koroziju, snažan i dugotrajan, i dobro se integriše u viličnu kost.
U zavisnosti od tipa, dužine, debljine i gustine vilične kosti, zavisi koja će se vrsta implanata ugraditi.

Pre same intervencije uradićemo digitalni ortopan snimak, detaljan pregled i analizu, pri čemu se određuje vrsta implanta, njihov raspored i da li ima potrebe za dodavanjem vestačke kosti i bio membrane (augmentacija).

implantologija, dental zdravlje, oralna hirurgija, slaviša marković

Ugradnja implanta se obavlja pod dejstvom lokalne anestezije tako da je intervencija bezbolna i vremenski kratko traje. Sledeći dan je potrebno izvršiti kontrolni pregled. Nakon 10 dana od ugradnje skidaju se konci, a pacijentu se postavljaju privremeni mostovi ili proteze.

Da bi implant srastao za viličnu kost potrebno je minimum 6 do 8 nedelja. Međutim, postoje neki osnovni preduslovi za ugradnju zubnih implanta. Najbitnije je da je opšte zdravstveno stanje pacijenta dobro. Mali broj bolesti može imati nepovoljan uticaj na vezivanje zubnog implanta za kost.

Nakon toga, u drugoj poseti našoj ordinaciji, izrađuje se protetski deo za koji je potrebno izdvojiti od 3 do 10 dana, u zavisnosti koliki je protetski rad i od kojeg materijala se radi. Laboratorijska izrada protetskog dela se obavlja u sklopu naše ordinacije na najsavremenijim mašinama i sa najkvalitetnijim materijalima. Ukoliko želite to možete i pogledati.

Zubni implanti zahtevaju istu pažnju kao i pravi zubi. Potrebno je da slušate savete stomatologa i da na adekvatan način održavate oralnu higijenu. To podrazumeva redovno pranje zuba, upotrebu zubnog konca i redovne kontrolne preglede kod stomatologa.

Zaključak je da ukoliko nemate teška sistemska oboljenja i ukoliko se pridržavate saveta stomatologa odbacivanje zubnog implanta je isključeno. Zubni implanti se ponašaju slično prirodnim zubima i zato predstavljaju najbolju moguću zamenu za izgubljene zube.

Implanti koje ugrađujemo u našoj ordinaciji su svetski priznati brendovi:
• Straumann (Švajcarska)
• AlphaBioTec – Nobel Biocare (Izrael, Švedska)
• Sweden & Martina (Italija)

page top