Protetika

Nadoknada zubnih tkiva i poboljšanje funkcije žvakanja i govora

Protetika je stomatološka disciplina koja se bavi nadoknađivanjem izgubljenih zuba krunicama, mostovima, keramičkim fasetama, totalnim ili parcijalnim protezama.

Krune ili navlake nadoknađuju oštećeno zubno tkivo, u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba.
Najčešće indikacije su:
• prelom zubne krune;
• postojanje velikog karijesa koji dovodi do defekta koji se ne može popraviti plombiranjem;
• kao ojačanje za devitalizovane zube (nakon lečenja zubnog živca).

Mogu se izraditi od bezmetalne keramike i metal keramike.

Bezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije. Estetska stomatologija je nezamisliva bez bezmetalne keramike i savremenog načina njene izrade. Naša ordinacija poseduje savremeni CAD/CAM sistem za njihovu izradu.

Bezmetalnim krunicama se postiže bolja estetika, bolje se uklapaju u zubni niz, sečivna ivica je transparentna baš kao kod prirodnih zuba. Takođe, prilikom povlačenja desni, ne vidi se metalni rub kao kod metalo-keramičkih nadoknada. Prednost bezmetalnih kruna je što su bezbedne po pacijenta i njegovo zdravlje, ne stvaraju alergije, niti iritiraju desni.

Metalo-keramičke krunice su i danas veoma zastupljene, zbog znatno povoljnije cene, iako su estetski nesavršene. Za njihovu izradu koristimo bio legure bez nikla i kvalitetne keramičke materijale u bojama prirodnih zuba.

Zubni mostovi su nadoknade koje spajaju najmanje dve zubne krunice. Gubitkom zuba, dolazi do promena na kosti (smanjuje se kost), susedni zubi imaju tendenciju naginjanja i pomeranja ka bezubom prostoru. Zbog disbalansa u žvakanju i prenosa pritiska na preostale zube, i ovi zubi često propadaju. Narušava se oralno i opšte zdravlje, menja se fizionomija (oblik) lica, lepota osmeha i funkcija žvakanja. Kod pacijenata kome nedostaje jedan ili više zuba, most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba.

Most je nadoknada koja se cementira na vaše prirodne zube (nosače) i ne skida se. Kod pacijenata koji nemaju zub nosač, alternativa je ugradnja implanata.

Totalne i parcijalne proteze predstavljaju funkcionalno i estetsko rešenje za pacijente koji su izgubili sve ili veliki broj zuba. Proteze su mobilne nadoknade, što znači da mogu da se skinu u cilju boljeg održavanja higijene i ponovo vrate u usnu duplju.

krunice, protetika, proteze, gornja vilica, donja vilica, retencijalna proteza

 

 

page top