Preventivna i dečja stomatologija

Stvaranje zdravih navika kod dece u ranom detinjstvu i obuka o oralnoj higijeni su naš prioritet

Uklanjanje zubnog kamenca je postupak kojim se sa površine zuba uklanjaju tvrde naslage poznate kao „kamenac“, koji nastaje kao posledica samog sastava pljuvačke koja se luči u ustima i slabog održavanja oralne higijene.

Najčešće se javlja na prednjim donjim zubima (sa strane ka jeziku) i na bočnim zubima. Ukoliko se kamenac ne uklanja redovno, bakterije koje se nalaze na njegovoj površini utiču na inflamaciju (upalu) gingive, njeno povlačenje, kao i na povlačenje i gubitak kosti.

Tretman uklanjanja kamenca možete efikasno uraditi u našoj ordinaciji. Procedura traje 30-40 minuta, zavisno od slučaja i radi se aparatom koji kamenac skida na principu ultrazvuka.

Redovnom upotrebom sredstava za oralnu higijenu kao što su konac i sredstva za čišćenje, smanjuje se intenzitet njegovog nastanka. Tretman uklanjanja kamenca preporučujemo 1-2 puta godišnje.

Zalivanje fisura je postupak koji se radi najčešće kod dece (sa nicanjem prvih stalnih molara), ali i kod odraslih osoba koje imaju izražene „pukotine“ na griznim površinama bočnih zuba. Te „pukotine“ se zovu fisure i pogodno su mesto za nastanak karijesa usled zadržavanja hrane. Da bi olakšali čišćenje zuba i sprečili zadržavanje hrane, preventivno, fisure popunjavamo specijalnim materijalom.

preventivna stomatologija dečija stomatologija stomatološka ordinacija dental zdravlje vrnjačka banja

page top